Ύπνος & Ψυχική Υγεία

14 Σεπτεμβρίου 2023

Ύπνος και ψυχική υγεία 2 έννοιες αλληλένδετες και πολλές φόρες επικαλυπτόμενες. Βασική προϋπόθεση μιας ισορροπημένης ψυχικής υγείας είναι ο επαρκής και υψηλής ποιότητας ύπνος σε συχνή βάση.

Έρευνες έχουν αποδείξει την άμεση σχέση μεταξύ ποιοτικού ύπνου & ψυχικής υγείας του ατόμου. Ο συνεχής μη ποιοτικός και επαρκής ύπνος οδηγεί σε πολλών ειδών διαταραχές της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού όπως αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές ύπνου.

Ο ποιοτικός ύπνος βοηθά στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου καθώς όταν είναι ξεκούραστος, ρυθμίζονται σωστά οι συνάψεις του και οι ουσίες υπεύθυνες για την μετάδοση των πληροφοριών, λειτουργούν αποτελεσματικά. Οι ουσίες αυτές συμβάλλουν στην σωστή αντίληψη και διαύγεια του ατόμου, ώστε να ανταποκρίνεται στις καταστάσεις του περιβάλλοντος του με την ανάλογη ταχύτητα και ευστροφία. Επιπλέον, βοηθούν στην διαχείριση συναισθημάτων και συνδράμουν στη δημιουργία και διατήρηση χαρούμενης, θετικής διάθεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτή η αλληλένδετη σχέση γίνεται εμφανής όταν ο άνθρωπος δε λαμβάνει την επαρκή ποιότητα και ποσότητα ύπνου, ώστε να μπορεί να λειτουργεί αρμονικά, γεγονός που οδηγεί σε αισθήματα άγχους κατάθλιψης & αδυναμίας διαχείρισης καταστάσεων της καθημερινότητας.

Άγχος και στρες καταβάλλουν την καθημερινότητα διογκώνουν αρνητικά συναισθήματα, προκαλώντας σύγχυση στον άνθρωπο και αποτελούν πηγές κακής διάθεσης αφού εξαντλούν τον οργανισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις η χρόνια έλλειψη ποιοτικού ύπνου οδηγεί σε αρνητικές σκέψεις που επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

Η λειτουργικότητα ενός ανθρώπου είναι μια συνάρτηση που απαιτεί τον συγχρονισμό πολλών παραγόντων όπως η πνευματική διαύγεια και η ενεργητικότητα. όταν δεν λαμβάνει την απαραίτητη ξεκούραση και ποιότητα ύπνου, αυξάνονται εκθετικά τα αισθήματα βάρους, κακής διάθεσης και άγχους. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, με εκείνους πιο επιρρεπείς σε αγχώδεις διαταραχές να εμφανίζουν αυξανόμενα επίπεδα άγχους συχνότερα.

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μολύνει όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης, κοινωνική και επαγγελματική. Συγκεκριμένα, οι διαταραχές ύπνου που έπονται όταν δεν λαμβάνεται η σωστή ποιότητα ύπνου η επαγγελματική απόδοση και εξωτερική εντύπωση του ατόμου ζημιώνεται. Είναι λογικό εξάλλου να μην υπάρχει το ίδιο επίπεδο αποδόσεων όταν δεν υπάρχουν οι αντοχές. Το δίκοπο αυτό μαχαίρι εγκυμονεί τον κίνδυνο παρουσίασης σοβαρών εργασιακών προβλημάτων, όπως έλλειψη συγκέντρωσης και μόνιμα αισθήματα έντονης κόπωσης στο εργάσιμο ωράριο.

Η ψυχική μας υγεία φθείρεται ως επόμενη συνέπεια χαμηλής ποιότητας ύπνου, με το άτομο να πέφτει σε επαναλαμβανόμενες λούπες αυτοκαταστροφής και αρνητική ς αντίληψης της πραγματικότητας, καθώς το φίλτρο της κούρασης που επιφέρει η έλλειψη ύπνου, πολλές φορές θολώνει την ορθή κρίση.

Αντίθετα, όταν ο άνθρωπος απολαμβάνει σε υψηλή συχνότητα ποιοτικό ύπνο, η ψυχική του υγεία και ευεξία βελτιώνονται καθώς νιώθει γεμάτος ενέργεια, όρεξη για ζωή , κοινωνικές συναναστροφές και αυξημένο επαγγελματικό ζήλο, που συνοδεύεται από αντίστοιχες αποδόσεις.

Θυμήσου πως για μια ποιοτική ευδαιμονική ζωή βασικό συστατικό είναι η διασφάλιση ενός ποιοτικού ύπνου σε συνεχόμενη βάση! Είναι στο χέρι σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: