Κατάθλιψη: Αίτια, Συμπτώματα & Έγκαιρη διάγνωση

21 Σεπτεμβρίου 2023

Κατάθλιψη: Αίτια, Συμπτώματα & Έγκαιρη διάγνωση

Οι ταχείς ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσεται και τρέχει η καθημερινότητα μας μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ανεπάρκειας στα άτομα και να οδηγήσει σε συγκρίσεις τρόπου ζωής μεταξύ συνομηλίκων και προτύπων.  Αρκετά συχνά τα αισθήματα αυτά είναι προάγγελος της νόσου  με την ονομασία “κατάθλιψη”. Η κατάθλιψη επηρεάζει σοβαρά τον τρόπο που ενεργεί και σκέφτεται ένα άτομο για τον εαυτό του και το περιβάλλον του προς την αρνητική κατεύθυνση.  Έρευνες έχουν δείξει ότι προσβάλει ετησίως παγκοσμίως και 800 χιλιάδες άτομα μόνος τη χώρα μας.

Αίτια

Η εκδήλωση της κατάθλιψης έχει πικοίλα αίτια όπως νευρολογικές διαταραχές, κληρνομικότητα γονιδίων και ορμονικές αλλαγές που θολώνουν την έγκαιρη ανακάλυψη της. Η φυσιολογική εξέλιξη ενός οργανισμού έχει πολλές ορμονικές αλλαγές που επιδρούν στην άισθηση ομαλότητας του ατόμου με τον εαυτό του και το περιβάλλον, στον αντίποδα όταν οι αλλαγές αυτές βιώνονται έντονα για μεγάλο χρονικό διαστημα η κατάθλιψη ίσως να είναι η αιτία. Μαζί με τις ορμονικές διαταραχές,  οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου επιρεάζουν την σταθερότητα του εγκεφαλικού συτήματος που έχουν άμεση επίπτωση στην συμπεριφορά μας. Τέλος η κληρονομικότητα της νόσου πρέπει να ληφθεί υπόψιν καθώς προκαθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας του ατόμου, συνεπώς εάν υπάρχει άμεση σχέση με πάσχοντα οι πιθανότητες αυξάνονται.

Συμπτώματα

Η εμφάνιση της κατάθλιψης είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί καθώς τα συμπτώματα της είναι κοινά με άλλες ψυχικές νόσους και ο τρόπος έκφανσης της διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα πολλές φορές  η ύπαρξη της κατάθλιψης συγχέεται με έντονα αισθήματα θλίψης , τα οποία μετατρέπουν την οπτική με την οποία το άτομο αντιμετωπίζει καταστάσεις και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, σε πιο σκοτεινή.

Ένα κοινό σύμπτωμα που συχνά περνά απαρατήρητο είναι η σταδιακή μείωση δραστηριοτήτων λόγω κακής διάθεσης. Η έλλειψη χρόνου και μειωμένα επίπεδα ενέργειας είναι συχνά, εξαιτίας των σημερινών ρυθμών της καθημερινότητας που εμποδίζουν τις δραστηριότητες να γίνουν τις εργάσιμες ημέρες, αφήνοντας τα όλα το Σαββατοκύριακο. Παρόλα αυτά, εάν το άτομο συστηματικά απουσιάζει από δραστηριότητες που έκανε με ευχαρίστηση τις ημέρες που δεν εργάζεται, για λόγους κούρασης, για πάνω από 2 εβδομάδες, είναι πιθανό να οφείλονται λιγότερο στη κούραση και περισσότερο στην κατάθλιψη.

Έγκαιρη Διάγνωση

Εξαιτίας της ικανότητας της νόσου να μιμείται συμπτώματα άλλων, όπως ο χαμελέοντας, η έγακιρη και σωστή διάγνωση της είναι ίσως το δυσκολότερο κομμάτι. Ειδικά σχεδιασμένα τεστ αλλά και κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις εφαρμόζουν οι επαγγελματίες του κλάδου ώστε να βεβειαωθούν για την ύπαρξη της, το βαθμό της και την ανάλογη θεραπεία που ανταποκρίνεται καλύτερα στην εκάστοτε περίπτωση νόσησης.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι εάν δεν αντιληφθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα το μέγεθος διείσδυσης της κατάθλιψης στη ψυχολογία του ατόμου, μπορεί να γίνει τόσο σοβαρό ώστε να προκαλέσει σωματική βλάβη όπως διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές ύπνου και μείωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργήσει αρμονικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: