Η έννοια της φιλίας στην ενήλικη ζωή

06 Δεκεμβρίου 2023

Η ανάγκη της κοινωνικοποίησης είναι έμφυτη σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Παρόλα αυτά οι συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε περίοδο της ζωής μας επηρεάζουν κατά πολύ την ευκολία και δυνατότητα ανάπτυξης φιλικών σχέσεων με τους συνομήλικους μας. Καθιστώντας έτσι πιο εφικτό, φιλικές σχέσεις να αναπτύσσονται πιο εύκολα και γρήγορα καθ όλη τη διάρκεια των σχολικών και φοιτητικών μας χρόνων παρά, κατά τη διάρκεια της μετέπειτα ενήλικης ζωής μας.

Όμως έχουμε ποτέ αναλογιστεί το αντίκτυπο των φίλων που επιλέγουμε στην ψυχική μας υγεία, καθώς βαδίζουμε στο δύσκολο μονοπάτι της ενηλικίωσης;

Ένας καθηγητής κλινικής ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο του Maryland των ΗΠΑ, σε σχετικές έρευνες που διεξήγαγε, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η έννοια της φιλίας στην ενήλικη ζωή του ατόμου είναι εξίσου σημαντική και επιθυμητή κοινωνική ανάγκη.

Οι άνθρωποι είναι κατεξοχήν κοινωνικά όντα, με έντονη την επιθυμία της συναναστροφής με ομοίους τους. Για τον λόγω αυτό, όσο πιο ευρύς είναι ο κοινωνικός κύκλος συναναστροφών ενός ανθρώπου, τόσα περισσότερα ερεθίσματα λαμβάνει, ερχόμενος σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους. Η επίδραση αυτή έχει θετικά αποτυπώματα στην ψυχοσύνθεση μας, καθώς καταπολεμά μια απ’τις σημαντικότερες παθήσεις της εποχής μας, τη μοναξιά, που βιώνεται εκτενώς λόγω του απαιτητικού προγράμματος εργασίας.

Επιπλέον, η γνώση της ύπαρξης ενός ανθρώπου δίπλα μας, μας γεμίζει με σιγουριά και αυτοπεποίθηση σε περίπτωση που μας συμβεί μια δυσάρεστη. Αισθανόμαστε πως έχουμε έναν σύμμαχο να παλέψουμε μια κατάσταση που μας προβληματίζει, αποτελώντας τη πλήρη αντίθεση με την μοναχική και ατομιστική κοινωνία που μας περιβάλει. Όσο το άτομο έρχεται αντιμέτωπος με όλο και περισσότερες επαγγελματικές και μη δυσκολίες η αξία της φιλίας αμβλύνεται.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί, πως η σπανιότητα της φιλίας στο στάδιο της ενήλικης ζωής πηγάζει και από την δυσκολία εντοπισμού της αυθεντικότητας της. Με άλλα λόγια, όσο πιο πολλές ευθύνες αναλαμβάνουμε και ανεβαίνουμε τη σκάλα της ενηλικίωσης, τόσο περισσότερους ζηλόφθονες ανθρώπους συναντάμε, οι οποίοι μας συστήνονται με την μορφή φίλων, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό τους. Η ικανότητα μας να βλέπουμε τις προθέσεις των ανθρώπων γύρω μας με ξεκάθαρη ματιά θολώνει από την έμφυτη επιθυμία της ανθρώπινης φύσης μας να ανήκουμε σε ένα κοινωνικό σύνολο.

Η ύπαρξη μη αυθεντικών φίλων, των οποίων το ενδιαφέρον τους στη φιλία υπάρχει μεταξύ των πλαισίων του προσωπικού τους συμφέροντος, προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στον συναισθηματικό μας κόσμο. Συνήθως η φιλία με συμφεροντολόγους ανθρώπους δημιουργεί τραύματα στην αυτοπεποίθηση μας, όπως η μείωση της πίστης στις δυνατότητες μας  η οποία μπορεί να οδηγεί σε ένα απρόοπτο τέλμα την επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη.

Όταν συνεδεόμαστε συναισθηματικά σε μεγάλο βαθμό με τους φίλους μας επιτρέπουμε στη γνώμη τους να αποκτήσει περισσότερο έδαφος από αυτό της δικής  μας φωνής και αντίληψης,. Με αποτέλεσμα η οπτική και συμπεριφορά μας στην αντιμετώπιση καταστάσεων να αλλάζει δραματικά. Η αλλαγή αυτή σπανίως είναι θετική, με τις αρνητικές επιπτώσεις να επικρατούν στην ψυχοσύνθεση μας και να μας οδηγούν σε πράξεις μη χαρακτηριστικές του εαυτού μας, που ουσιαστικά μας βλάπτουν

Για να προστατεύσουμε λοιπόν τον εαυτό μας από φιλίες που δε συμβάλλουν στην αυτοπραγμάτωση μας και περιορίζουν την ανάπτυξη μας, είναι σημαντικό να θέσουμε έγκαιρα τα όρια μας. Η έγκαιρη οριοθέτηση των αποδεκτών και μη συμπεριφορών προασπίζει την ψυχική μας υγεία και ηρεμία , αγαθά με εκθετικά αυξανόμενη αξία όσο μεγαλώνουμε. Τέλος, με την οριοθέτηση οι ενδόμυχες προθέσεις των ανθρώπων που απαρτίζουν τον φιλικό μας κύκλο, γίνονται ξεκάθαρες και εμφανής , ώστε να λάβουμε με την σειρά μας τα αντίστοιχα συμπεράσματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: