Κατανόηση, Αγάπη και Αποδοχή

18 Δεκεμβρίου 2023

Συμβαίνει συχνά να ταυτίζουμε έννοιες όπως η αγάπη με την επιμέρους αποδοχή και αλλαγή, γεγονός που ως εκ τούτου δεν είμαστε ικανοί να κατανοήσουμε τον άνθρωπο που στέκεται απέναντι μας στο μέγιστο βαθμό.

Όταν αισθανόμαστε ότι αγαπάμε έναν άλλο άνθρωπο, συνήθως ερωτικά, συχνά η αγάπη μας συνοδεύεται από τη διάθεση και ενδόμυχη επιθυμία μας να συμβουλέψουμε και αλλάξουμε τον άλλον άνθρωπο “για το δικό του καλό”. Όμως κατ’ αυτόν τον τρόπο αποτυγχάνουμε να δούμε και να κρίνουμε τις καταστάσεις από την οπτική του άλλου. Όταν δεν μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου για να αφουγκραστούμε την κατάσταση με τα δικά του δεδομένα, αλλά τα μαχόμαστε,  δεν καταφέρνουμε να προβούμε σε εποικοδομητική και ουσιαστική συνεννόηση μαζί του.

 Τι μας επιφέρει η κατάσταση αυτή

Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα προσδοκιών που δεν ικανοποιούνται από την επιλογή συντρόφου. Οι προσδοκίες που δεν πραγματοποιούνται αφήνουν κατάλοιπα στη ψυχοσύνθεσης του ατόμου που τις έθεσε, και δημιουργούν προστριβές και εκφράσεις της δυσαρέσκειας μας με τη μορφή  γκρίνιας θυμού και μούτρων. Καταλήγοντας έτσι, στην ανάγκη ελέγχου των καταστάσεων και αλλαγής της συμπεριφοράς του άλλου ατόμου ώστε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που τέθηκαν.

Η αδυναμία μας να περπατήσουμε στα παπούτσια του άλλου, μας περιορίζει την οντότητα του εαυτού μας και δε μας επιτρέπει να διευρύνουμε τους ορίζοντες και την αντίληψη μας. Μένοντας προσκολλημένοι στην δικιά μας νοοτροπία και τρόπο σκέψης παρατηρούμε τα πράγματα από παρωπίδες με αποτέλεσμα ο εγωισμός να μας να μας καθιστά πολύ κακούς ακροατές.

Όταν ξεφύγουμε από την σφαίρα του εγωισμού μας και αποδεχτούμε ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι γύρω μας, των οποίων οι ανάγκες και τα δικαιώματα έχουν την ίδια αξία με τα δικά μας, τους αντιλαμβανόμαστε καλύτερα  και μετατρέπουμε το ατομικό συμφέρον σε κοινωνικό, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους.

Από την άλλη, η κατανόηση και η αποδοχή είναι επίκτητες έννοιες που για τον κάθε άνθρωπο συμβολίζουν διαφορετικά πράγματα και βιώνονται σε διαφορετικό επίπεδο. Η καθολική αγάπη και αποδοχή, προϋποθέτουν ουσιαστική και αμοιβαία κατανόηση της ολιστικής οντότητας του ατόμου που στέκεται απέναντι μας. Απαραίτητο συστατικό είναι η διάθεση αποδοχής του άλλου για αυτό που είναι και η απομυθοποίηση του τέλειου μανδύα που έπεται. Μόλις η διάθεση μας κατακλύσει αντιλαμβανόμαστε την ολοκληρωτική προσωπικότητα του ατόμου απέναντι μας, με τις όμορφες και άσχημες πλευρές του, μαθαίνοντας να εκτιμάμε την καθεμία μια αλλά και να καταλαβαίνουμε την προέλευση τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ασυνείδητα γνωρίζουμε κρυμμένες πτυχές του εαυτού μας και αντιλαμβανόμαστε τα όρια, τις επιθυμίες και τα θέλω μας βαθύτερα.

 

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό

 

Ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι δε καταφέρνουν να φτάσουν ποτέ στο βαθμό της απόλυτης κατανόησης και αγάπης του άλλου είναι η έλλειψη διάθεσης απομυθοποίησης της προσωπικότητας του, γεγονός που γεννά προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Συνήθως σύμμαχος σε τέτοιες καταστάσεις είναι ο φόβος της πιθανής απόρριψης που μας δίνει εντολές και εμείς τις εκτελούμε ευλαβικά. Φοβόμαστε την πιθανή απόρριψη που θα βιώσουμε όταν καθώς απομυθοποιούμε τον άλλον, εκείνος κάνει το ανάλογο και δε μείνει ευχαριστημένος από τις διάφορες πτυχές του εαυτού μας που θα ανακαλύψει.   

Για αυτό, καλό είναι να απαρνηθούμε τον εγωισμό και το φόβο μας όταν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μακροχρόνιες ουσιαστικές σχέσεις με τους γύρω μας. Μόλις το πετύχουμε αυτό, ανοίγουμε την πόρτα της ουσιαστικής αγάπης και επικοινωνίας με τους γύρω μας, χωρίς να μας βαραίνει η απομυθοποίηση της  προσωπικότητας των άλλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: