Γιατί πρέπει να λέμε συχνά "ΟΧΙ"

29 Δεκεμβρίου 2023

Ας το παραδεχτούμε έχουμε όλοι μας βρεθεί πολλές φορές σε καταστάσεις και δραστηριότητες που δε μας ευχαριστούν μόνο και μόνο επειδή δε μπορούμε να βρούμε τη δύναμη να πούμε όχι. Μπορεί  να έχουμε συμφωνήσει να παραβρεθούμε σε μια “οικογενειακή” ή “κοινωνική” υποχρέωση χωρίς πραγματικά να το θέλαμε, αλλά επειδή δεν εκφράσαμε ποτέ την επιθυμία μας καταλήξαμε δυσαρεστημένοι. Μπορεί οι λόγοι που δε αρνιόμαστε να εξαρτώνται από την εκάστοτε περίπτωση και την ενδεχόμενη έμφυτη διάθεση μας να ικανοποιήσουμε τον περίγυρο μας που ξεχνάμε να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας. Όποιο και να είναι το πρόσχημα, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο η αδυναμία να πεις “όχι” ευθύνεται.

Η κάθε λέξη που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε φέρει το δικό της βάρος και δύναμη καθώς εκφράζει αυτό που αισθανόμαστε. Για τη δημιουργία μιας αυτοτελής προσωπικότητας που αν βασίζεται σε ένα σταθερό χαρακτήρα, η λέξη”όχι” πρέπει να μπορεί να εκφραστεί από το άτομο χωρίς φόβο και ενοχές, όταν η στιγμή το επιτάσσει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ικανότητα μας να λέμε “όχι” σε καταστάσεις που δε μας εκφράζουν και δε ταιριάζουν με τις προτιμήσεις μας είναι ένας πολύ άμεσος τρόπος να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε σε μεγαλύτερο βάθος τον εαυτό μας.

Τα θετικά του να λέμε “όχι”

Η λέξη “όχι” προσφέρει σε αυτόν που την εκφράζει τον κατάλληλο χρόνο να ξανασκεφτεί εάν η απόφαση που επρόκειτο να πάρει, προέρχεται από διάθεση να ικανοποιήσει τον περίγυρο του ή από απλή επιθυμία να κάνει μια δραστηριότητα της αρεσκείας του.  Εξάλλου, όταν διοχετεύουμε ενέργεια και χρόνο σε δραστηριότητες που μας αρέσουν, η διάθεση μας γίνεται αυτόματα πιο χαρούμενη και νιώθουμε ότι πιο γεμάτοι. Για αυτό, λέγοντας όχι σε κάποιες δραστηριότητες μας επιτρέπει να αφιερώσουμε τον χρόνο μας στις δραστηριότητες που ουσιαστικά μας γεμίζουν.

Επιπλέον, μας βοηθά να θέσουμε σαφή όρια στους γύρω μας. Συνήθως άνθρωποι με έμφυτη την ανάγκη να ικανοποιήσουν τον περίγυρο τους ωθεί να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που υπό άλλες συνθήκες δε θα επιλέγαμε, καθότι δεν εκφράζουν τις επιθυμίες μας ή είναι ασύμβατες με την προσωπικότητα μας. Για να αποφύγουμε πιθανή δυσαρέσκεια της παρέας καταλήγουμε να μην λέμε όχι εκεί που πρέπει και να αναλωνόμαστε σε λάθος επικοινωνίες αγνοώντας τις ανάγκες μας.

Με το να λέμε συχνότερα “όχι”  εκτιμάται περισσότερο το “ναι” και η θετική του επίδραση. Όταν λέμε “ναι”ουσιαστικά δίνουμε την συγκατάθεση μας για την απόκτηση καινούριων εμπειριών και ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε οι εμπειρίες που επιλέγουμε να αντικατοπτρίζουν πλήρως την διάθεση και προσωπικότητα μας.  Συνεπώς, λέγοντας πιο συχνά “όχι”, μπορούμε να εκτιμήσουμε περισσότερο τα πράγματα στα οποία λέμε “ναι” και μας ικανοποιούν.

Στη θετική επίδραση της χρήσης του “όχι” στην ψυχολογία μας συγκαταλέγεται και η εκμάθηση του θάρρους που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός γεγονός που κάνει το ταξίδι του στην αυτογνωσία συναρπαστικό. Όσο πιο συχνή γίνει η χρήση της λέξης "όχι" τόσο πιο αχρείαστος γίνεται ο εγωισμός αφού αντικαθίσταται με αυτογνωσία και θάρρος της γνώμης μας . Η λέξη "όχι" οδηγεί σε έκφραση και υποστήριξα η της άποψης μας με θάρρος και τόλμη, όταν οι καταστάσεις το επιβάλλουν. Μέσα από την διαδικασία της ενδοσκόπησης  που μας υποβάλλει η λέξη "όχι", επιτυγχάνουμε καλύτερη γνώση των πτυχών της προσωπικότητας μας και ανακαλύψουμε ότι τελικά δε μας γνωρίζαμε τόσο καλά όσο πιστεύαμε.

Καταλήγοντας, είναι άκρως σημαντικό για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου να αποβάλλει σε σε μικρές και μεγάλες αποφάσεις της ζωής τον μύθο του εγωισμού και της συστηματικής ικανοποίησης των ατόμων γύρω του. Για να δημιουργηθεί μια ισχυρή αυτόνομη προσωπικότητα πρέπει να δούμε τη θετική επίδραση που έχει στη διάθεση μας, το θάρρος και η τόλμη να εκφράσουμε και αν υποστηρίξουμε τις απόψεις μας με την συχνότερη χρήση του "όχι".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: