Κατάθλιψη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

03 Ιανουαρίου 2024

Οι ταχείς ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσεται και τρέχει η καθημερινότητα μας μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ανεπάρκειας στα άτομα και να οδηγήσει σε συγκρίσεις τρόπου ζωής μεταξύ συνομηλίκων και προτύπων.

Αρκετά συχνά τα αισθήματα αυτά είναι προάγγελος της νόσου  με την ονομασία “κατάθλιψη”. Η κατάθλιψη επηρεάζει σοβαρά τον τρόπο που ενεργεί και σκέφτεται ένα άτομο για τον εαυτό του και το περιβάλλον του προς την αρνητική κατεύθυνση. Η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη και πολύπλευρη διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.  Έρευνες έχουν δείξει ότι προσβάλει ετησίως παγκοσμίως και 800 χιλιάδες άτομα μόνος τη χώρα μας.

Η εμφάνιση της κατάθλιψης είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί καθώς τα συμπτώματα της είναι κοινά με άλλες ψυχικές νόσους και ο τρόπος έκφανσης της διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα πολλές φορές  η ύπαρξη της κατάθλιψης συγχέεται με έντονα αισθήματα θλίψης. Χαρακτηρίζεται από επίμονα συναισθήματα θλίψης, απελπισίας και απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανες

 Συγκεκριμένα, όταν η θλίψη βιώνεται τότε η οπτική γωνία με την οποία το άτομο αντιμετωπίζει καταστάσεις και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, γίνεται πιο σκοτεινή.

Ένα κοινό σύμπτωμα που συχνά περνά απαρατήρητο είναι η σταδιακή μείωση δραστηριοτήτων λόγω κακής διάθεσης. Η έλλειψη χρόνου και μειωμένα επίπεδα ενέργειας είναι συχνά, εξαιτίας των σημερινών ρυθμών της καθημερινότητας που εμποδίζουν τις δραστηριότητες να γίνουν τις εργάσιμες ημέρες, αφήνοντας τα όλα το ΣΚ. Παρόλα αυτά, εάν το άτομο συστηματικά απουσιάζει από δραστηριότητες που έκανε με ευχαρίστηση τις ημέρες που δεν εργάζεται, για λόγους κούρασης, για πάνω από 2 εβδομάδες, είναι πιθανό να οφείλονται λιγότερο στη κούραση και περισσότερο στην κατάθλιψη.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι εάν δεν αντιληφθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα το μέγεθος διείσδυσης της κατάθλιψης στη ψυχολογία του ατόμου, μπορεί να γίνει τόσο σοβαρό ώστε να προκαλέσει σωματική βλάβη όπως διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές ύπνου και μείωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργήσει αρμονικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: