Νευρική Ανορεξία: Τα αίτια της διαταραχής σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες

10 Ιανουαρίου 2024

Στο φάσμα των νευρολογικών διαταραχών που σχετίζονται με τη λήψη τροφής ανήκει η γνωστή σε όλους μας «Νευρική Ανορεξία». Τα άτομα με νευρική ανορεξία αγωνίζονται για τον έλεγχο και την τελειότητα, χρησιμοποιώντας το βάρος και την εμφάνισή τους ως μέσο για να αποκτήσουν μια αίσθηση ολοκλήρωσης και αυτοεκτίμησης. Όμως που οφείλονται τα αίτια της επικίνδυνης ψυχοσωματικής διαταραχής αυτής;

Η νευρική ανορεξία είναι μια πολύπλοκη διαταραχή ψυχικής υγείας με διάφορες πιθανές αιτίες. Λόγω των περίπλοκων  συμπτωμάτων της διαταραχής που σχετίζονται άμεσα με την ορμονική αλλαγή της εφηβική ηλικίας, η νευρική ανορεξία εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Οι αιτίες της είναι αντιστοίχως περίπλοκες και διαστρεβλώνουν την σωστή και έγκαιρη διάγνωση. Ο δύσκολος και απαιτητικός τρόπος ζωής των νεαρών ενηλίκων προκαλεί υψηλά επίπεδα στρες στον οργανισμό με αποτέλεσμα πολλές φορές να εκδηλώνεται μέσω του φαγητού, είτε μειώνοντας τις ποσότητες του φαγητού που λάμβαναν είτε μέσω της αποβολής τροφής που μόλις είχαν λάβει.

 Τα συνήθη αίτια της νευρικής ανορεξίας περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό γενετικών, βιολογικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων. Μερικοί πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νευρικής ανορεξίας περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό διατροφικών διαταραχών ή προβλημάτων ψυχικής υγείας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, τελειομανία, τραυματικά γεγονότα και ενασχόληση με το φαγητό, το βάρος και την εμφάνιση. Όμως, οι πραγματικές ρίζες αυτού του καταστροφικού και ύπουλου φαινομένου βρίσκονται τόσο στην επικράτηση των προτύπων ομορφιάς  αισθητά στην εφηβική και ενήλικη ζωή μας όσο και στο τρόπο που αντιδρούμε σ’ αυτά

Η κοινωνική έμφαση στην διατήρηση των  προτύπων ομορφιάς είναι ιδιαιτέρως έντονη είτε πρόκειται για το εργασιακό περιβάλλον είτε το σχολικό. Συνεπώς οι νέοι συχνά οδηγούνται σε νευρική ανορεξία λόγω της διαστρεβλωμένης πεποίθησης ότι η λεπτότητα ισοδυναμεί με ομορφιά και επιτυχία. Επιπλέον, η απεικόνιση των παραπάνω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταλήγει στην άμβλυνση του φαινομένου και στη δημιουργία ενός τοξικού περιβάλλοντος που ευνοεί τη σύγκριση με άλλους. 

Το τοξικό αυτό περιβάλλον σε όλες τους τις μορφές εμφάνισης (εργασιακό ή σχολικό) προκαλεί σύγχυσης στον προσδιορισμό της ταυτότητας του ατόμου, με πολλούς να θεωρούν ότι δεν ανήκουν στα εκάστοτε πρότυπα, λόγω υπερβολικών κιλών που διαθέτουν. Η στρεβλή αυτή πεποίθηση δημιουργεί την ανάγκη να απαλλαχτούμε απ’ αυτά με όποιο κόστος  στην υγεία και την κοινωνικότητα μας.

Αυτό διευρύνει τυχόν υπάρχοντα θέματα με την αυτοπεποίθηση μας, καθώς επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε νευρική ανορεξία, επειδή τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά αναζητούν έλεγχο και επικύρωση μέσω της εικόνας του σώματος και του βάρους τους. Μπορεί να πιστεύουν ότι περιορίζοντας την πρόσληψη τροφής και επιτυγχάνοντας ένα λεπτό σώμα, θα αποκτήσουν μια αίσθηση αξίας και αποδοχής. Η νευρική ανορεξία γίνεται ένας τρόπος για τα άτομα να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου της ζωής τους και να αισθανθούν μια αίσθηση ολοκλήρωσης μέσω της επίτευξης και διατήρησης ενός χαμηλού βάρους.

 Εν κατακλείδι, η εμμονή της σημερινής εποχής με την επίτευξη ανέφικτων ιδανικών μπορεί να οδηγήσει σε ακραία συμπεριφορά του ατόμου, η οποία καταλήγει βλαβερή για το ίδιο και το περιβάλλον του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: