Instagram και Ψυχική Υγεία

29 Ιανουαρίου 2024

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Το Instagram, ειδικότερα, έχει κερδίσει τεράστια δημοτικότητα μεταξύ των ανθρώπων όλων των ηλικιών, επιτρέποντάς τους να μοιράζονται τη ζωή τους με εικόνες και βίντεο. Ενώ το Instagram είναι μια πλατφόρμα σχεδιασμένη να συνδέει ομοίους ανθρώπους μεταξύ τους, ενθαρρύνοντας την ελέυθερη εκφραση του στύλ και της προσωπικότητας μας, μέσω των φωτογραφιών μας, είναι σημαντικό να συζητήσουμε τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ψυχική μας υγεία.

Μία από τις κύριες ανησυχίες γύρω από το Instagram είναι η διαιώνιση των μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς. Καθώς χανόμαστε στη πληθώρα πληροφοριών της ροής μας, βομβαρδιζόμαστε με προσεκτικά επιμελημένες εικόνες αψεγάδιαστων ατόμων με φαινομενικά τέλειες ζωές και σώματα. Αυτή η συνεχής έκθεση σε ανέφικτα ιδανικά ομορφιάς μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ανεπάρκειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Πολλές φορές «πιάνουμε» τον εαυτό να προσπαθεί να συγκριθεί και να αναμετρηθεί με τις επεξεργασμένες και φιλτραρισμένες εικόνες, με αποτέλεσμα ν να χάνει και να υπόσταται ένα διαρκές αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας ευεξία.

Επιπλέον, η έμφαση που δίνει το Instagram στα like και στους followers μπορεί να συμβάλει στην διαιώνιση της κοινωνικής σύγκρισης ή status . Δυστυχώς η κοινωνίας μας συχνά αξιολογεί την αξία μας με βάση τον αριθμό των likes και των σχολίων που λαμβάνουν στις αναρτήσεις μας, γεγονός που οδηγεί  σε συναισθήματα κοινωνικού άγχους και στρες. Η πίεση για διατήρηση ενός συγκεκριμένου επιπέδου δημοτικότητας  επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό αρνητικά την ψυχική υγεία μας, ειδικά  εάν είμαστε πιο ευάλωτοι συναισθηματικά οι έφηβοι.

Ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται με το Instagram είναι η πιθανότητα διαδικτυακού εκφοβισμού. Με τη δυνατότητα ανώνυμου σχλιασμού  ή τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών, η ακούσια και εκούσια εμπλακή σε διαδικτυακή παρενόχληση, διαδίδοντας αρνητικότητα και προκαλώντας συναισθηματική αγωνία σε άλλους αυξάνεται. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική υγεία, οδηγώντας σε έντονα καταθλιπτικά επισόδεια ή εκρίξεις άγχους. Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας για το Instagram να έχει λάβει αυστηρά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόληψη του διαδικτυακού εκφοβισμού.

Ενώ το Instagram μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις θετικές πτυχές του. Για ορισμένα άτομα, το να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να συνδέονται με ομοϊδεάτες τους στο Instagram προσφέρει ένα καταφύγιο έκφρασης των προβληματισμών τους, τους οποίους δε γνωρίζουν που και πως να εκφράσουν  αλλού.

Για να μετριαστεί ο αρνητικός αντίκτυπος του Instagram στην ψυχική υγεία είναι απαραίτητη η συλλογική προσπάθεια τόσο από εμάς, τους χρήστες όσο και από την ίδα την πλατφόρμα και τους νόμους που διέπουν την λειτουργία της.

Συγκεκριμένα, το Instagram μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προώθηση ενός θετικού περιβάλλοντος αλληλοβοήθειας και συμπαράστασης. Εφαρμόζοντας αυστηρότερες πολιτικές κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού, παρέχοντας πόρους ψυχικής υγείας και προωθώντας τη διαφορετικότητα του σώματος, η πλατφόρμα μπορεί να δημιουργήσει έναν ασφαλέστερο χώρο για όλους τους χρήστες της χωρίας διακρήσεις. Μέσω της συνεργασίας με οργανισμούς ψυχικής υγείας καταφέρνουμε να εμβαθύνουμε στην έννοια της αυτογνωσίας και την εύρεση μιας  υγιούς ισσοροπίας για τις ανάγκες μας, που βοηθούν την χρήση του Instagram μπορεί να αποκτήσει θετικό αντίκτυπο στη ψυχική υγεία.

Εν κατακλείδι, ενώ το Instagram έχει αναμφίβολα φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε και μοιραζόμαστε τη ζωή μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον πιθανό αντίκτυπό του στην ψυχική υγεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: