ΔΕΠΥ σε ενήλικες και παιδιά

06 Φεβρουαρίου 2024

ΔΕΠΥ ένας όρος που μας είναι αρκετά γνωστός στη σημερινή εποχή κυρίως λόγω των social media εκφράζει ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων γύρω μας όλων των ηλικιών.

Το ΔΕΠΥ (ADHD)   ή αλλιώς σύνδρομο Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα απροσεξίας, υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας που παρεμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργία και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των ατόμων.  Το ΔΕΠΥ επηρεάζει σύμφωνα με σχετικές μελέτες περίπου το 5-7% των παιδιών παγκοσμίως και μπορεί να παραμείνει στην ενήλικη ζωή για ορισμένα άτομα. Ακόμα, έχει αποδειχθεί πως η εμφάνιση του παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό και στην ενήλικη ζωή.

Όταν άτομα με ΔΕΠΥ εισάγονται στην ακαδημαϊκή, κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή συναντούν δυσκολίες προσαρμογής καθότι, τα άτομα αυτά συχνά δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν εργασίες, να ακολουθήσουν οδηγίες και να οργανωθούν, ενώ πολύ συχνά μεταπηδούν από ένα task σε κάποιο άλλο χωρίς να το έχουν ολοκληρώσει κανένα, καταλήγοντας να έχουν 2 παράθυρα ανοιχτά ταυτόχρονα. Ποια όμως είναι τα συμπτώματα που οδηγούν σε τέτοιες καταστάσεις;

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν σε σοβαρότητα, τρόπο εμφάνισης αλλά και ηλικιακή ομάδα.

Στην περίπτωση των παιδιών με ΔΕΠΥ μπορεί να εμφανίσουν σημάδια ήδη από την προσχολική ηλικία. Μερικοί κοινοί δείκτες περιλαμβάνουν την δυσκολία εστίασης ή διατήρησης της προσοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος, την  υπερβολική νευρικότητα, την παρορμητικότητα και την υπερκινητικότητα. Επίσης μπορεί να δυσκολεύονται να  ρυθμίσουν τα συναισθήματα τους σε τέτοιες καταστάσεις.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΕΠΥ δεν είναι παρούσα μόνο στα παιδιά, αλλά συχνότερα συναντάται στους ενήλικες.

Μερικά πρώιμα σημάδια του ΔΕΠΥ σε ενήλικες πηγάζουν από την παιδική ηλικία όπου μπορεί να πέρασαν απαρατήρητα  ή να μη διαγνώστηκαν έγκαιρα. Στην ενήλικη ζωή το ΔΕΠΥ μπορεί να κα΄νει την εμφάνιση του ως  δυσκολία εστίασης και συγκέντρωσης σε εργασίες για παρατεταμένες περιόδους, αποδιοργάνωση,  παρορμητικότητα ή  δράση χωρίς σκέψη καθώς και νευρικότητα κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με αποτέλεσμα τη συχνή  διακοπή των άλλων συνομιλητών.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση από έναν ειδικό ψυχικής υγείας για τον ακριβή εξατομικευμένο τρόπο δράσης προκειμένου και των δύο προσεγγίσεων για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της λειτουργίας στις καθημερινές δραστηριότητες ζωής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: