#nostigmaingreece: «Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη, είμαι αυτό που επιλέγω να γίνω»

05 Σεπτεμβρίου 2019

Με αφορμή τη συμμετοχή της Melapus στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε μια καμπάνια αφιερωμένη σε όσους βιώνουν το στίγμα των ψυχικών διαταραχών. Στην Ελλάδα του 2019, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που φοβούνται να επισκεφθούν τον ειδικό ψυχικής υγείας που τόσο έχουν ανάγκη, υπό τον φόβο του στίγματος.

Προερχόμενο από το ρήμα «στίζω» που σημαίνει δημιουργώ ένα σημάδι πάνω σε μια επιφάνεια με καυτηριασμό, το στίγμα είχε από πάντα μια αρνητική σημασία σαν λέξη. Στην Αρχαία Ελλάδα σημάδευαν κυριολεκτικά τους σκλάβους και τους εγκληματίες με σκοπό να τους ντροπιάσουν. Σημαντική θέση όμως, στο θέμα του στίγματος, έχουν και οι ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο. Σε αυτό έχουν παίξει σπουδαίο ρόλο οι μύθοι που ακολουθούν τις συγκεκριμένες ασθένειες. Για παράδειγμα η σχιζοφρένεια μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες έχει συνδεθεί με φρικτές δολοφονίες. Όσον αφορά την μάστιγα της εποχής μας, τη κατάθλιψη, έχει περάσει η αντίληψη, χωρίς κανένας να γνωρίζει γιατί, ότι «χτυπάει» τα «αδύναμα» άτομα, ενώ άτομα που ακολουθούν μια πιο ακραία σεξουαλική ζωή ή προτιμούν άτομα του ίδιου φύλου έχουν χαρακτηριστεί από διάφορες ομάδες ανθρώπων «ανώμαλα» και «ανήθικα».

#nostigmaingreece

 

Οι ψυχικές διαταραχές μπορεί να απασχολήσουν τον καθένα χωρίς να κάνουν διακρίσεις στην ηλικία, το φύλο, την οικονομική κατάσταση και γενικά την καθημερινότητα του ατόμου. Μερικές από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές στις μέρες μας είναι η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές (κρίσεις πανικού κλπ.), τα προβλήματα ύπνου κ.α.

Παρά το γεγονός ότι 1 στους 4 ανθρώπους αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την ψυχική του υγεία, το 40% των χωρών παγκοσμίως δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει τις κατάλληλες δομές και να εφαρμόσει πολιτικές που θα προάγουν την ψυχική υγεία. Αυτό υποδεικνύει την έλλειψη ενημέρωσης και ανάπτυξης με αποτέλεσμα ακόμα και άτομα με κάποια ψυχική νόσο που κάνουν θεραπεία και έχουν καταφέρει να ζουν μια φυσιολογική προσωπική και κοινωνική ζωή, η απόρριψη, ο φόβος, οι διακρίσεις, η προκατάληψη και η δυσπιστία μπορεί να τα ακολουθούν και να τα αποθαρρύνουν.

Η ενημέρωση αντίδοτο στην προκατάληψη και τα στερεότυπα

Διεκδικήστε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εσάς και όσους αγαπάτε

 

stress

 

Οι Έλληνες το 2018 ήταν ο πιο στρεσαρισμένος λαός παγκοσμίως. 

 

icansleep

 

Στο 50% των αϋπνικών ασθενών, το πρόβλημα της αϋπνίας δημιουργείται από άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.

 

notscared

 

Οι γυναίκες έχουν την τάση να εμφανίζουν πιο συχνά φοβίες, με κύριες όσες σχετίζονται με τους δικούς τους ανθρώπους, τα καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένες καταστάσεις.

 

notashamed

 

 Το 9% των ανδρών βιώνει καθημερινά συμπτώματα κατάθλιψης και δεν το ομολογεί σε κανέναν, ενώ παράλληλα οι αυτοκτονικές τάσεις καλπάζουν.

 

ichoosetobewell

 

 Δεν είναι ταμπού να επισκεφθείτε έναν Ειδικό Ψυχικής Υγείας αν δεν αισθάνεστε καλά.

 

ilovemyself

 

Μην ψάχνετε την ευτυχία... είναι πάντα μέσα σας!

 

 Η Καμπάνια #nostigmaingreece εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από την ψυχική υγεία και το στίγμα που δυστυχώς συνοδεύει, ακόμα και στις ημέρες μας τις ψυχικές διαταραχές.  

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη, είμαι αυτό που επιλέγω να γίνω», Καρλ Γιουνγκ.

Μπείτε στην πλατφόρμα της Melapus και δείτε τον ειδικό που σας ταιριάζει χρησιμοποιώντας το κουπόνι έκπτωσης 12% #nostigmaingreece για την πρώτη online συνεδρία σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: