#SLEEPWELL2020: Καμπάνια ενημέρωσης της Melapus για την αξία του καλού ύπνου!

05 Μαρτίου 2020

Ο ύπνος δεν είναι επιλογή. Είναι μια βασική και απαραίτητη λειτουργία του οργανισμού, όπως το νερό και το φαγητό. Συμβάλλει καταλυτικά στη καλή λειτουργία και της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας. Για να καταλάβουμε με απλό τρόπο τη σημασία του ύπνου στη ζωή μας, ας σκεφτούμε μετά από, έστω και μία ημέρα αϋπνία, πόσο άσχημα νιώθουμε. Ακόμα και οι πιο απλές και καθημερινές λειτουργίες πραγματοποιούνται με δυσκολία.

Αποδεδειγμένα ο ύπνος:

 • Βοηθά στο να θυμόμαστε περισσότερα πράγματα.
 • Ενισχύει τη μάθηση.
 • Μέσα από την ξεκούραση του σώματος, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η ευαλωτότητα σε ασθένειες.
 • Ενισχύει την καλή διάθεση και την κοινωνικότητα.
 • Συμβάλλει στη μείωση του άγχους και στην καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων.

Οι ρυθμοί της σύγχρονης καθημερινότητας πολλές φορές δεν συνάδουν με το σώμα και τις ανάγκες του. Δεν είναι φυσιολογικό να μην κοιμόμαστε σωστά ή να ξυπνάμε κάθε πρωί και να νιώθουμε κουρασμένοι, δεν πρέπει να αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση ως δεδομένη.

 

ARTICLE pagkosmia hmera ypnou

 

Ενδεικτικοί παράγοντες που διαταράσσουν τον ύπνο:

 • Άγχος και στρες.
 • Άσθμα και αναπνευστικές διαταραχές.
 • Το περιβάλλον του υπνοδωματίου.
 • Εγκυμοσύνη - κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης ο ύπνος μπορεί να μειωθεί δραματικά.
 • Κατανάλωση καφεΐνης και νικοτίνης.
 • Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (π.χ. φυτικής προέλευσης).
 • Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια.
 • Αποσυμφορητικά φαρμακευτικά σκευάσματα και παυσίπονα.
 • Jet lag (μεταβολές του βιολογικού ρολογιού του σώματος που σχετίζεται με την αλλαγή χώρας).

Ποιες είναι οι Διαταραχές Ύπνου:

Οι Διαταραχές Ύπνου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

 1. Τις δυσυπνίες.
 2. Τις παραϋπνίες.

Οι πρώτες έχουν να κάνουν με το πόσο διαρκεί ο ύπνος και με την ποιότητα του (αϋπνίες, υπερυπνίες, διαταραχή του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης).

Οι αϋπνίες, είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και οι αιτίες τους μπορεί να είναι ιατρικές, όμως μπορεί να έχουν το υπόβαθρο τους σε ψυχικές διαταραχές. Είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να κοιμηθούν αλλά δεν μπορούν.

Η υπερυπνία χαρακτηρίζεται από παρατεταμένο ύπνο, έντονη υπνηλία και υπερβολικά βαθύ ύπνο.Οι υπερβολικές ώρες ύπνου δε σημαίνουν απαραίτητα καλή ποιότητα και ξεκούραση, καθώς το άτομο μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο και να νυστάζει, παρά τη μεγάλη διάρκεια ύπνου.

Οι δεύτερες είναι κινητικά φαινόμενα παθολογικού τύπου, τα οποία περιλαμβάνουν ασυναίσθητες σωματικές ή λεκτικές συμπεριφορές (εφιάλτες, υπνοβασία, νυχτερινός τρόμος, συγχυτικές αφυπνήσεις, υπνική παράλυση, Διαταραχή Συμπεριφοράς του Ύπνου REM, νυκτερινή ενούρηση).

Το τρίξιμο των δοντιών αποτελεί ακόμα μία συχνή διαταραχή, η οποία εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες. Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για σωματοποιημένο άγχος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά, έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής και μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στην καρδιά και άλλες χρόνιες παθήσεις. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό ν’ ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του, με το να τηρούμε και να μην διαπραγματευόμαστε τις απαραίτητες- ανά ηλικία- ώρες ύπνου που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

 

no sleep table e92cf01f7c1243250377979896005e84b38979861f98d710844673d5d0a88de5

 

Πρακτικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στις περιπτώσεις που ο ύπνος σχετίζεται με ήπια στρεσογόνα ζητήματα της καθημερινότητας:

 • Εφαρμογή ρουτίνας: Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, δηλαδή να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα καθημερινά.
 • Η επιλογή του στρώματος είναι σημαντική. Η αλλαγή του στρώματος και του μαξιλαριού μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου κατά 60%.
 • Κατάλληλες συνθήκες δωματίου. Ο χώρος που κοιμάστε είναι σημαντικό να αερίζεται τακτικά, να είναι ήσυχος, με την κατάλληλη φωτεινότητα και θερμοκρασία (18 έως 22 βαθμούς Κελσίου).
 • Η κατανάλωση φαγητού πολύ αργά το βράδυ απομακρύνει τη διάθεση για ύπνο. Λειτουργεί αρνητικά στην παραγωγή μελατονίνης και της αυξητικής ορμόνης με αποτέλεσμα έναν μη ποιοτικό ύπνο.
 • Η έντονη άθληση λίγο πριν τον ύπνο δεν συνιστάται. Η γυμναστική, όμως, κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να λειτουργήσει θετικά.
 • Αποφύγετε τη λήψη υγρών 1-2 ώρες πριν τον ύπνο. Μια συμβουλή για όλους, αλλά ακόμα περισσότερο για τους ηλικιωμένους που πάσχουν από νυχτουρία.
 • Να μην καταναλώνετε ποτά και φαγητά που περιέχουν καφεϊνη.

Επιπλέον μην ξεχνάτε:

- Δεν χρειάζεται όλα τα θέματα και προβλήματα της καθημερινότητας να λυθούν πριν τον ύπνο. Αδειάστε το μυαλό σας και κάντε ευχάριστες σκέψεις και θετικά σχέδια για το μέλλον.

- Αφήστε στην κουζίνα το κινητό τηλέφωνο, απενεργοποιήστε τον υπολογιστή και κλείστε την τηλεόραση. Το μυαλό και το σώμα πρέπει να μπουν σε διαδικασία ύπνου τουλάχιστον μία ώρα πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι.

Τι ισχύει για τα παιδιά:

Ο σωστός και ποιοτικός ύπνος συμβάλλει θετικά στη νοητική επίδοση, καθώς η μνήμη και η συγκέντρωση βελτιώνονται με την πλαστικότητα του εγκεφάλου που πραγματοποιείται. Επιπλέον, μέσα από τον ύπνο το σώμα ξεκουράζεται, με αποτέλεσμα το παιδί να ξυπνά ανανεωμένο και να ακολουθεί με ευχαρίστηση τις σωματικές δραστηριότητες.

Το σταθερό πρόγραμμα ύπνου σε συνδυασμό με την διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ιδανικού για ύπνο και υιοθέτηση μιας καθημερινής ρουτίνας, η οποία περιλαμβάνει χαλαρωτικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο, μπορούν να συμβάλλουν σε έναν ποιοτικό ύπνο. Επίσης, αν οι γονείς επιμένουν να κοιμίζουν τα παιδιά τους και το μεσημέρι καλό είναι ο μεσημβρινός ύπνος να μην ξεπερνά τις 2 ώρες.

 

ARTICLE pagkosmia hmera ypnou 2

 

Ύπνος και ψυχική υγεία. Πώς συνδέονται;

Σύμφωνα με άρθρο του Πανεπιστημίου του Harvard που δημοσιεύθηκε το 2019, ο καλός ή ο κακός ύπνος συνδέεται άμεσα με την ψυχική υγεία. Η μη επάρκεια ύπνου μπορεί να διαταράξει την ψυχική ισορροπία και να δημιουργήσει συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους. Μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο θέμα έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι, η έλλειψη ύπνου για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να γίνει ο καταλυτικός παράγοντας που ενδέχεται να προκαλέσει κάποια ψυχική διαταραχή. Επιπλέον, άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή, είναι πολύ πιο πιθανό ο ύπνος τους να διαταράσσεται ακόμα περισσότερο.

Τα προβλήματα ύπνου, συνήθως, αποτελούν το σύμπτωμα κάποιας διαταραχής παρά την ίδια τη διαταραχή, όπως και πυρετός στη γρίπη.

Πιο συγκεκριμένα εμφανίζονται σε ψυχικές παθήσεις όπως:

 • Η Κατάθλιψη
 • Η Σχιζοφρένεια
 • Η Διπολική Διαταραχή
 • Οι Αγχώδεις Διαταραχές &
 • Η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα προβλήματα στον ύπνο είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα με κάποια ψυχική διαταραχή σε σχέση με άτομα του γενικού πληθυσμού. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με τον ύπνο σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές, συμβάλλει θετικά στην σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση της κύριας ψυχικής διαταραχής. Ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου λοιπόν, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενικότερη υγεία του ατόμου ακόμα και όταν αυτή έχει διαταραχθεί.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι παραπάνω απλές συμβουλές δεν θα έχουν αποτέλεσμα και η συμβολή ενός ειδικού ψυχικής υγείας Ψυχιάτρου ή Ψυχολόγου είναι απαραίτητη, ώστε να καταφέρει να ρυθμιστεί η συχνότητα και η διάρκεια του ύπνου, είτε με αγωγή, είτε ψυχοθεραπευτικά, είτε και με τους δυο τρόπους συνδυαστικά.

Το ήξερες ότι το 20% των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά χρησιμοποιούνται από το σώμα μας κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Παρόλο που φαινομενικά είμαστε ακίνητοι και δεν κάνουμε κάτι σημαντικό, αυτό δε σημαίνει πως ο μεταβολισμός μας δεν λειτουργεί και ότι δεν χρειαζόμαστε ενέργεια. Στην πραγματικότητα, στον ύπνο το σώμα μας τελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες, όπως ο χτύπος της καρδιάς και η αναπνοή, κατά τις οποίες η χρήση ενέργειας είναι απαραίτητη. Ο ύπνος, όταν είναι επαρκής και ποιοτικός, βοηθά τον μεταβολισμό να λειτουργεί κανονικά.

Το «μυστήριο» του ύπνου δεν έχει εξηγηθεί πλήρως ακόμα και από την επιστήμη. Είναι όμως αποδεδειγμένη η σημασία του στην καλή υγεία και τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ανάταση. Η στέρηση του μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό, αλλά και στην ψυχική υγεία.

Όπως πολύ σωστά είπε και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος: «Το να πλαγιάζει νωρίς και να σηκώνεται νωρίς κάνει τον άνθρωπο υγιή, πλούσιο και σοφό». Αυτή η φράση δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, λαμβάνοντας, όμως, υπόψη ότι το να κοιμάσαι είναι πολύ σημαντικό, όμως το να κοιμάσαι καλά είναι το σημαντικότερο.

Melapus Team

logo 2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης:

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

Εγγραφείτε στο Newsletter της Melapus και μάθετε πρώτοι για τα τελευταία άρθρα και τις τρέχουσες εκπτώσεις!

Please enable the javascript to submit this form

© 2020 Melapus. All Rights Reserved.

Designed & Developed by: